apple

Apple je zlatni rudnik

Kad ljudi pomisle na Apple, prvo pomisle na hardver. iPhone, iPad, MacBook i iMac - to su proizvodi koji su Apple učinili onim što je on danas - najvrednija tvrtka na svijetu s 1,64 bilijuna US dolara tržišne kapitalizacije.

U Apple-u su uvijek isticali prednosti besprijekornog zajedničkog funkcioniranja njihovog hardvera s vlastitim softverom i dugo se smatralo kako im je softver tek sredstvo za postizanje zajedničkog cilja, a ne moguća i samostalna poslovna prilika ili poslovni model vrijedan posebne pažnje. U proteklih nekoliko godina ta strategija se bitno mijenja jer softver i usluge preuzimaju sve veću i važniju ulogu u Apple-ovom poslovanju, a od drugog kvartala 2020. percepcija njihovog poslovnog modela je ozbiljno drugačija i to je sad već mnogima poprilično jasno.

Apple Services
Poslovanje Apple-ovih Usluga postalo je samostalna sila posljednjih godina. Kao što info-grafika lijepo ilustrira, prihodi od usluga povećali su im se skoro četverostruko od 2013. godine, s 13,5 milijardi $ u njihovoj poslovnoj godini koja završava u ožujku 2013. na više od 50 milijardi $ u dvanaest mjeseci koji su završili u ožujku 2020. godine.

App Store je samo jedan stup Apple-ova sve većeg uslužnog poslovanja, a uz Apple Music, Apple Pay, iCloud te najnovije Apple TV + i Apple Arcade pridonose neviđenom uspjehu tog segmenta njihovog poslovnog modela povezanoga s jedinstvenim sustavom podrške kako za hardver tako i za softver - AppleCare. Iako je 50 milijardi US dolara godišnjeg prihoda san mnogih velikih korporacija, ta brojka se još uvijek može smatrati prilično malom za kompaniju veličine Apple-a. S ukupnom prodajom u iznosu od 218 milijardi $ u proteklih dvanaest mjeseci do ožujka 2020., hardver i dalje čini više od 80% ukupnog prihoda tvrtke.

Značaj App Store usluge
Programeri aplikacija prihodovali su 155 milijardi dolara na App Store-u od njegovog osnutka 2008. godine, a čak 25% tog ukupnog iznosa u proteklih godinu dana.App Store je postao "obećana zemlja" za programere i developere iz cijelog svijeta, gdje su oni na tim aplikacijama u 2019. godini prema nekim procjenama fakturirali 519 milijardi $ u prodaji svojih usluga i proizvoda, što dovoljno govori o ekonomskom utjecaju tog ekosustava na globalno gospodarstvo. Apple tvrdi da je industrija aplikacija stvorila više od 1,5 milijuna radnih mjesta u USA i Europi od 2008. To bi se moglo okarakterizirati kao “zlatna groznica” 21. stoljeća.

Nekoliko je antimonopolnih istraga potvrdilo kako je stopa provizije koju Apple naplaćuje u App Store-u slična kao i u ostalim online trgovinama aplikacija drugih kompanija koje prodaju istovrsne usluge na tržištima digitalnog sadržaja. Apple naplaćuje 30% provizije za: prodaju aplikacija, kupnju u aplikacijama digitalnog sadržaja i pretplate putem iOS aplikacija (koje se smanjuju na 15% nakon prve godine).

U prvih šest mjeseci ove godine App Store je prodao aplikacija u vrijednosti 32,8 milijardi $ i Apple-ova provizija u tome iznosi otprilike 10 milijardi dolara prihoda, što ni za Apple nije mali iznos.

Ono što posebno treba istaknuti da su prihodi App Store-a po tom osnovu čak za 1/3 veći u prvoj polovici 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019., a isti rast ima i Google Play. Zajedno su po toj usluzi u prvih 6 mjeseci ove godine prihodovali preko 50 milijardi dolara i potvrdili koliko je potencijal rasta ove industrije ogroman s nadolazećom digitalizacijom globalne ekonomije, dodatno ubrzanom korona krizom.

SWOT analiza
Sve ključne karakteristike važne za poslovanje Apple Inc. su tu, bilo u pozitivnom ili u negativnom kontekstu. Neka svatko sam donosi svoje zaključke.

Umjesto zaključka
Ja ću tek postaviti pitanje na koje si svatko koga zanima dionica ove kompanije treba sam odgovoriti: "Koliko mislite da će vrijediti dionica Apple-a kada u doglednoj budućnosti omjer između proizvoda i usluga umjesto današnjih 80:20 posto u korist hardvera bude suprotan današnjem, tj. 80:20 posto u korist softvera?"

Prijava na online konzultacije

Besplatne Zoom konzultacije na temu "Investicijske prilike i štednja".
Razumijevanje osobnih interesa i potreba te poznavanje rizika su osnovni preduvjeti svakog kvalitetnog investiranja. Usvajanjem potrebnog znanja čini ga uspješnim i odgovornim. Naše online konzultacije pomoći će vam savladati izazove investiranja.

Prijavite se na naš besplatni inicijalni Zoom jedan na jedan razgovor sa našim financijskim stručnjacima koji će vas po vašoj prijavi kontaktirati unutar 24h radi dogovora termina online konzultacija.