fima.com

Početna stranica » Blog » Investiranje VS. trgovanje – koje su razlike?

Tomislav Kamenečki

Investiranje VS. trgovanje – koje su razlike?

01. 2022.

Investiranje VS. trgovanje

Tomislav Kamenečki

Kripto i FinTech analitičar FIMA Plusa Autor članka je dnevni aktivni sudionik na tržištima i kombinira fundamentalnu (u manjoj mjeri) i tehničku analizu.

Najpoznatiji investitor na svijetu Warren Buffett sjajnom je rečenicom objasnio razliku između investitora i trgovaca: „Nekoga tko aktivno trguje na tržištu nazvati investitorom je kao da nekoga tko se stalno upušta u veze za jednu noć nazivate romantičarom.“

Postoji mnogo osoba koje zarađuju na burzi.  U osnovi, na burzama postoje dvije vrste ljudi i njihove aktivnosti se svode na:

(1) Investiranje tj. one koji vjeruju u fundamentalnu analizu i analiziraju financijska izvješća kompanija u svrhu određivanja vrijednosti dionica tijekom dugoročnog razdoblja.

(2) Trgovanje (engl. trade, trading) tj. one koji vjeruju u tehničku analizu i čitanje grafikona jer smatraju da su svi fundamenti već uključeni u cijenu. U članku se pod trgovanje smatra kupnja i prodaja CFD-ova (engl. Contract For Difference – Ugovor za razlike u cijeni).

Koje su točno razlike između investiranja i trgovanja?

Investiranje i trgovanje dvije su potpuno različite metode ostvarivanja profita na financijskim tržištima. Iako je njihov pristup potpuno drugačiji, krajnji cilj investitora i trgovaca je isti: profit kroz određeno vremensko razdoblje. Općenito, investitori traže povrate na uložena sredstva tijekom duljeg razdoblja kupnjom i držanjem vrijednosnica. Nasuprot tome, traderi ili trgovci žele iskoristiti mogućnosti koje nude rastuća ali i padajuća tržišta tijekom kraćeg vremenskog razdoblja. Trgovci, u pravilu, ostvaruju manji ali češći profit. Druga vrlo bitna razlika je vlasništvo nad kupljenim vrijednosnicama, npr. dionicama neke kompanije.  Investiranje u dionice podrazumijeva vlasništvo tih dionica tj. vlasnici ste dijela kompanije čije dionice posjedujete. S druge strane, trgovanjem tim istim dionicama na burzi niste vlasnici istih. Trgujete razlikama u cijeni dionica predviđajući rast ili pad cijene.

INVESTIRANJE

  • Investiranje ima dugoročan pristup financijskim tržištima i često se primjenjuje u svrhe kao što je dodatni prihod za mirovinu.
  • Cilj investitora je da vrijednosnicama raste vrijednost i postupna izgradnja bogatstva tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Strategija je jednostavna, kupnja i držanje portfelja dionica, obveznica, udjela u investicijskim fondovima ili drugih instrumenata ulaganja. Jedino je važan konstantan i dosljedan rast vrijednosti portfelja tijekom duljeg razdoblja.
  • Investitori često povećavaju svoju dobit spajanjem ili reinvestiranjem dobiti i dividendi u dodatne dionice.
  • Kupljene vrijednosnice se često drže godinama i desetljećima. Sva tržišta imaju uspone i padove. Kada tržište pada većina investitora očekuje da će se cijena oporaviti  i da će kratkoročni gubitci na kraju biti nadoknađeni. Investitori više pažnje posvećuju fundamentima na kojima temelje analize, kao što su omjeri cijene i zarade te prognoze menadžmenta.

Warren Buffett je investicijsko razmišljanje sažeo u jednu rečenicu. Na pitanje koliko je optimalno vrijeme držanja neke dionice odgovorio je: “Zauvijek”! U sljedećem blogu posvetit ćemo se trgovanju.