fima.com

Početna stranica » Blog » Medvjedi VS. bikovi (I. dio)

Tomislav Kamenečki

Medvjedi VS. bikovi (I. dio)

02. 2022.

Medvjedi VS. bikovi

Tomislav Kamenečki

Kripto i FinTech analitičar FIMA Plusa Autor članka je dnevni aktivni sudionik na tržištima i kombinira fundamentalnu (u manjoj mjeri) i tehničku analizu.

Na financijskim tržištima možete zauzeti samo tri pozicije. Možete biti bik, medvjed ili pasivni promatrač. I dok borba s bikovima ili dresura medvjeda još uvijek nisu olimpijske discipline, ove životinje označavaju svijet investiranja i trgovanja. I najčešće su upotrebljavane riječi kada se opisuju financijska tržišta. No, koje uopće značenje imaju te riječi i što one predstavljaju?

Bikovsko tržište

Jeste li ikada gledali koridu ili crtiće kada bik napada? Bik spušta glavu i priprema rogove za napad. Toreador će imati loš dan ako ga bik dohvati rogovima i baci u zrak. A bikovi su sretni kada tržišta lete u zrak, tj. rastu! Jednostavno – Bikovi predstavljaju RAST tržišta!

Povjerenje investitora ima značajan utjecaj na tržište vrijednosnica, roba ili kriptovaluta. Optimizam je gorivo bikova, a investitori su voljni kupovati ili čvrsto držati vrijednosnice. Rast gospodarstva često prati rast cijena vrijednosnica kao i veće samopouzdanje investitora. Kupnja vrijednosnice s očekivanjem rasta cijene u financijskom svijetu još se naziva LONG ili duga pozicija. Jedno od tumačenja naziva Long je da treba proći dugo vremena dok cijena ne naraste.

Medvjeđe tržište

Medvjed nema rogove i njegova reakcija je drugačija. Ljuti medvjed napada dignutom šapom i spuštajući je želi srušiti svoju metu na tlo. Stoga Medvjedi predstavljaju PAD tržišta. Medvjeđa tržišta javljaju se u razdobljima usporavanja gospodarstva i povećanog pesimizma. Umjesto kupnje, investitori prodaju jer traže sigurna utočišta za svoj kapital.  Prodaja na financijskim tržištima još se naziva SHORT ili kratka prodaja s tumačenjem da cijena puno brže pada. Kraće vrijeme je potrebno za pad cijene nego za rast.

Stalna borba bikova i medvjeda

Investitori dobro znaju da se bikovi i medvjedi stalno bore i nadmudruju. Malo su jači bikovi, malo medvjedi. Kada se oba tabora odmaraju i pripremaju za novi napad, tržišta su u fazi konsolidacije. Bikovska i medvjeđa tržišta, kao i bitke između njih, postoje stoljećima i odluke koje donosite u tim tržišnim uvjetima se značajno razlikuju. Kada tržišta rastu, idealan scenarij je kupiti vrijednosnice rano, tj. kada je cijena nisko i prodati ih na vrhuncu. Kupnja vrijednosnica u situaciji kada medvjedi preuzimaju bitku nije najbolja strategija jer predstavlja veći rizik gubitka sredstava. Iako je moguće stalno kupovati za vrijeme medvjeđeg tržišta, za prosječnog investitora to nije idealna strategija.