fima.com

Početna stranica » Blog » Cardano – glavni izazivač Ethereuma

Domagoj Mataić

Cardano – glavni izazivač Ethereuma

05. 2021.

Domagoj Mataić

Mlađi analitičar FIMA Plusa Autor nije licencirani financijski niti investicijski savjetnik, a svi stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju samo osobno razmišljanje autora.

Tim, povijest, organizacije
Tvorac cardana je Charles Hoskinson. On je s rudarenjem i trgovanjem ušao u svijet kriptovaluta 2011. godine. Prve profesionalne korake učinio je 2013. godine kada je pokrenuo online edukacijski tečaj o bitcoinu koji je pohađalo preko 80.000 ljudi i zahvaljujući njemu upoznao je Vitalika Buterina te tako postao jednim od 8 osnivača ethereuma. Ubrzo nakon osnivanja uslijedile su nesuglasice između Charlesa i ostatka tima. Neslaganje oko samog strukturiranja projekta bio je razlog zašto je Hoskinson napustio ethereum u lipnju 2014. Naime želio je je prihvatiti kapitalna ulaganja od strane venture capital fondova i stvoriti profitnu organizaciju s formalnijim sustavom upravljanja, dok je Buterinova vizija o ethereumu bila u obliku neprofitne organizacije s decentraliziranim upravljanjem. Nakon 6 mjeseci pauze, prišao mu je bivši kolega iz ethereuma Jeremy Wood te su zajedno osnovali organizaciju IOHK, putem koje su osmislili cardano. ICO-a su završili 31. prosinca 2016. godine, prikupili su 62 milijuna dolara i početkom 2017. godine pokrenuli projekt Cardano. Hoskinson je diplomirao na području matematike, te je specijalist za teoriju brojeva. Matematička poveznica vidljiva je u nazivu samog projekta, koji je izveden iz imena Girolama Cardana, talijanskog znanstvenika. Također i simbol ADA dolazi od imena Ade Lovelace, engleske matematičarke i književnice.

Premda su Hoskinson i Wood osnivači i glavni tvorci cardana, oni ne posjeduju i ne upravljaju cardano blockchainom. Cardanom upravljaju tri odvojene i neovisne organizacije: Cardano Foundation (Cardano zaklada) sa sjedištem u Švicarskoj je neprofitna organizacija zadužena za istraživanje i razvoj, pomoć u dizajniranju, sigurnost i nadzor cardanovog blockchaina. IOHK (Input Output Hong Kong) je development tvrtka, koja je osmislila POS (proof of stake) blockchain sustav kojeg koristi cardano, a također pomaže u samom inženjeringu i istraživanju te razvoju cijelog cardano ekosustava. Emurgo je institucija koja financijski podupire cardano i zadužena je za poticanje poduzeća i većih organizacija da usvoje cardanovu tehnologiju.

Čemu služi, koja je ideja i filozofija iza svega
Cardano je kriptovaluta treće generacije i tip blockchaina razvijen na temeljima recenziranih znanstvenih studija. Osnivači vole naglasiti kako je cardano izgrađen na znanstvenim i matematičkim načelima od strane stručnjaka na području kriptografije i inženjerstva. Cardanov pristup jedinstven je u kripto području, budući da se temelji na znanstvenim postavkama i recenziranim akademskim istraživanjima. IOHK, organizacija koja je izgradila cardano, objavila je više od 90 akademskih radova u kojima iznosi svoja tehnološka rješenja. Također uspostavili su i suradnju s nekoliko svjetskih sveučilišta. Razvojni tim cardana vodi se prema unaprijed utvrđenim principima, od kojih bi izdvojili samo najvažnije:
• Razdvajanje računovodstva i računanja u različitim slojevima
• Implementacija osnovnih komponenata u visoko modularni funkcionalni kod
• Ugrađivanje sposobnosti nadogradnje post-implementiranih sustava bez uništavanja mreže
• Razvoj decentraliziranog mehanizma financiranja za budući rad
• Dugoročni pogled na poboljšanje dizajna kriptovaluta kako bi mogli raditi na mobilnim uređajima s razumnim i sigurnim korisničkim iskustvom
• Približavanje interesno-utjecajnih skupina operacijama i održavanju

Činjenica koja čini cardano poprilično jedinstvenim jest ta da je jedan od najvećih blockchaina koji uspješno koristi POS (Proof of Stake) sustav. POS konsenzusni mehanizam daleko je manje energetski intenzivan od POW (Proof of Work) sustava kojeg koristi bitcoin. Cardano je razvio posebno dizajnirani blockchain POS protokol, kojeg su nazvali Ouroboros. Sustav koji omogućuje slanje i primanje ADA-e na lak i siguran način u svakom trenutku, omogućujući istovremeno sigurno funkcioniranje pametnih ugovora. Budući da se radi o POS sustavu, Ouroboros pruža nagrade token holderima koji stake-aju ADA i na taj način pomažu u osiguravanju konsenzusa. Istodobno, Ouroboros je brz, skalabilan i energetski učinkovit bez žrtvovanja sigurnosti i decentralizacije. Programiran je za izdavanje novog bloka svakih 20 sekundi, što garantira veliku brzinu verifikacije. Najveća prednost Ouroborosa jest matematička sigurnost u odabiru blockchain validatora. Ostali blockchain sustavi tvrde da nasumičnim odabirom odabiru validatore blokova, no međutim takve tvrdnje nije moguće provjeriti. Ouroboros nudi dokazani način slučajnog odabira validatora, koji osigurava da svaki sudionik pri stake-anju ima pravednu mogućnost da „izrudari“ blok i dobije pripadajuću nagradu. Ovaj način eliminira potrebu za pretjeranom računalnom snagom koja prevladava u POW sustavu i garantira objektivno pošteniji POS model.

Sam cardanov blockchain podijeljen na 2 sloja:
1. Cardano Settlement Layer (Cardanov sustav namirenja, CLS) – koristi se za transfere ADA tokena i dokumentiranja transakcija
2. Cardano Computation Layer (Cardanov sustav računanja, CCL) – okosnica sustava koja sadrži pametne ugovore, osigurava sigurnost, usklađenost i mogućnost naprednih funkcija poput stavljanja pojedinih adresa na crnu listu
Kao i ostale kriptovalute cardano (ADA), može se koristiti kao sredstvo očuvanja vrijednosti ili za slanje i primanje sredstava. Cardanov blockchain može se koristiti za izgradnju pametnih ugovora koji omogućuju velik broj slučajeva u kojima se mogu koristiti. Trenutačno najpoznatiji su decentralizirane aplikacije (dapps) i protokoli. Osim stake-anja, ADA se koristi pri glasovanju. U cardanu, za razliku od ostalih POW blockchaina, rudari nisu ti koji glasaju i odlučuju o izmjenama u protokolu, već tu moć imaju token holderi. S toga kada se predloži neka nova promjena ili prijedlog, oni koji posjeduju cardano moći će glasati za ili protiv. Na ovaj način bi se demokratizirao proces odlučivanja u blockachain sustavima. Cilj cardana je tako izgraditi potpuno decentralizirani blockchain sustav kojim će upravljati oni koji u njega ulažu.

Cardanovo kodiranje napravljeno je u Haskellu, dok će pametni ugovori biti kodirani u Plutusu. Oba programska jezika pripadaju skupini funkcijskog programiranja, koje tretira računanje kroz verifikaciju matematičkih funkcija. Naglašava se primjena funkcija, za razliku od imperativnog stila programiranja koji naglašava promjene stanja. Postoje 3 glavna elementa i problema koje cardano želi riješiti, a to su skalabilnost, interoperabilnost i održivost. S ovim problemima suočavaju se svi tipovi blockchaina.

Skalabilnost
Kada se spomene skalabilnost, uvijek se pomisli na broj transakcija po sekundi. Međutim to je samo jedan dio problema. Postoje tri elementa koje treba uzeti u obzir: mrežni resursi, skaliranje podataka i propusnost (odnosno broj transakcija po sekundi). Samo razdvajanje slojeva na sustav namirenja i sustav računanja daje cardanu ugrađeno rješenje za povećanje skalabilnosti. Poduzeti su osnovni koraci od samog početka kako bi sustav bio brži i efikasniji.

Interoperabilnost
U kripto području postoji velik broj kriptovaluta koji se značajno razlikuju. Problem leži u činjenici da je teško ostvariti komunikaciju na način da se kriptovalute mogu zamjenjivati jedna za drugu bez kripto mjenjačnica. To je samo jedan primjer koji je najočitiji. Cardano želi stvoriti ekosustav pri kojem svaki pojedinačni blockchain može direktno komunicirati s drugim blockchainom.

Održivost
Kako se cardano planira razvijati u budućnosti i ostvarivati održivi razvoj? Puno je elemenata na koje treba obratiti pozornost. Ključno je ostaviti pozitivan utjecaj investicijskih aktivnosti na svjetskoj razini. Cardano se planira fokusirati na odabrana područja: klimatske promjene i nulta emisija ugljika, promicanje pravednijeg društva, održivi razvoj tržišta u nastajanju…

Putokaz razvoja
Cardano je za razvoj svog blockchaina predstavio 5 faza. Trenutno su prošli kroz prve dvije, ali sam proces testiranja i implementiranja novih tehnoloških rješenja vrlo je kompleksan. Faze su nazvali po ljudima koji su ostavili povijesni trag u znanosti.
1. Byron – stvaranje temeljne arhitekture i dizajna blockchain mreže, testiranje početne funkcionalnosti kako bi sustav ispravno radio
2. Shelley – pokretanje glavne mreže (mainnet) i započinjanje decentralizacije sustava
3. Goguen – implementiranje pametnih ugovora koji bi omogućili izgradnju decentraliziranih aplikacija
4. Basho – skaliranje koje bi omogućilo optimizaciju blockchaina i poboljšanje performansi
5. Voltaire – uvođenje riznice i sustava glasanja kako bi se stvorio samoodrživ sustav

Tokenomics
Važno je naglasiti da cardano (ADA) ima fiksnu monetarnu politiku, odnosno 45 milijardi ADA tokena kojih će ukupno biti stvoreno. U vrijeme pisanja ove analize u optjecaju je nešto više od 32 milijarde. Između rujna 2015. i siječnja 2017., IOHK je u 5 ciklusa putem ICO-a omogućio zainteresiranim ulagačima da podrže rani razvoj i rezerviraju svoje tokene. 57,6 % ukupne ponude distribuirano je investitorima koji su sudjelovali u ICO-u. Oko 2,5 milijardi tokena dodijeljeno je IOHK-u nakon pokretanja mreže, 2,1 milijardi Emurgo-u, za njihov rani rad na osnovama cardano protokola, te još 648 milijuna tokena alocirano je Cardano zakladi za promociju platforme. Kada se sve zbroji, 16 % cirkulirajuće ponude pripalo je osnivačima i povezanim organizacijama, dok je ostalih 84 % preostalo investitorima. Budući da postoji fiksni broj ADA tokena kojih će ikada postojati, za očekivati je da će ovakav monetarni model stvoriti povećanu potražnju za ADA tokenima u budućnostima. Iako još 30 % tokena tek mora ući u optjecaj, za razliku od ostalih monetarnih modela u kripto području, cardano zbog fiksne ponude i povećane potražnje sigurno ima potencijal za daljnji rast.

Pametni ugovori
Najveća i najčešća kritika zagovornika ostalih kriptovaluta koji su izravna konkurencija cardanu (poput ethereuma i binance coina), jest ta da cardano nema pametne ugovore. Što je u ovom trenutku zapravo istina. U trećoj fazi razvoja (Goguen) planirana je implementacija pametnih ugovora. Nedavno Charles Hoskinson izjavio je putem virtualne konferencije Cardano 360, kako će Alonzo testnet, koji će omogućiti pametne ugovore, krenuti uživo krajem travnja ili početkom svibnja, dok je mainnet predviđen za kolovoz. Implementacija pametnih ugovora označit će veliku prekretnicu za cardano, koji planira konkurirati ethereumu, na kojem je već razvijen bogat sustav decentraliziranih financija.

Afrička strategija
Cardano je jedna od rijetkih kriptovaluta koja je prepoznala problem nerazvijenih zemalja, a to je nedostatak bankarske infrastrukture. U skladu s tim problemom jedan od ključnih slučaja upotrebe blockchaina kao tehnologije jest u području lanaca opskrbe. Cardano je uočio kako bi mogao pomoći Etiopiji, zemlji u kojoj industrija kave ima presudan značaj i čini velik dio BDP-a. Jedna od primjena blockchaina unutar lanaca opskrbe je dokazivanje podrijetla kave. U budućnosti postoji potencijal korištenja pametnih ugovora na način da potakne proizvođače kave da usvoje produktivnije poljoprivredne prakse. Kava je proizvod koji Etiopija najviše izvozi, a poboljšanje ove industrije sigurno bi potaknuo velike društvene koristi. Prvi cilj je povezivanje s lokanim dionicima, putem projekata koji rješavaju stvarne tržišne probleme. Drugi je cilj educirati lokalne programere kako bi mogli stvoriti rješenja za svoje lokalne probleme. Organizacija IOHK čak je i potpisala memorandum s etiopskom vladom za obuku i zapošljavanje mladih programera i korištenje cardanovog blockchaina u poljoprivrednoj industriji. Također nedavno su sklopili partnerstvo s Ministarstvom obrazovanja Etiopije kako bi započeli raditi na nacionalnom ID sustavu koji se temelji na blockchainu. Sustav bi trebao omogućiti stvaranje sigurnih evidencija o obrazovnoj uspješnosti za 3.500 škola, 5 milijuna učenika i 750.000 učitelja, dajući svim učenicima provjerljive digitalne kvalifikacije, povećavajući socijalnu mobilnost i omogućavajući planiranje i praćenje nastave i postignuća. Stanovnici Afrike sve više koriste digitalne novčanike, uz koje mogu izvršavati transakcije putem mobilnih aplikacija, kao alternativa gotovini. Također tržište kriptovaluta sve više se razvija u afričkim zemljama, iz razloga što njihove službene državne valute s vremenom postaju bezvrednije zbog visokih inflacijskih pritisaka. Savršena alternativa postaju kriptovalute, koje naravno nemaju takvih problema.

Konkurencija
Konkurencija u području platforma koje koriste pametne ugovore vjerojatno je najveća u cijelom kripto području. Ethereum je za sad broj jedan s tržišnom kapitalizacijom od 365 milijardi dolara. Kao najveći nedostatak ethereuma, izazivači vide u visokim naknadama. Skalabilnost trenutačno predstavlja ethereumovu Ahilovu petu. Dok ne riješi svoj ključni problem, ostale kriptovalute sigurno su zauzele „veći dio kolača“, od kojih je cardano predvodnik i jedan od glavnih konkurenata. Hoskinson vjeruje kako niti jedna kriptovaluta neće biti glavna i jedina opcija na području pametnih ugovora. Zato jedan od glavnih ciljeva cardana je razviti interoperabilan sustav u kojem će razne blockchain platforme moći ostvariti jednostavnu i izravnu interakciju. Neki konkurenti koji su vrijedni spomena su: binance, polkadot, solana, neo, eos, tezos i icon.

Cjenovna predviđanja
Tijekom prošlog bull marketa, koji je dosegnuo vrhunac u siječnju 2018. godine, ADA je porastao s 0,03 na 1,20 dolara, čime je Cardano dosegnuo vrijednost tržišne kapitalizacije od 32 milijarde dolara. U trenutku pisanja ove analize ADA je trenutačno na 1,51 dolara s tržišnom kapitalizacijom od 48 milijardi dolara (jer ima više tokena u optjecaju). Uspoređujući cardano s najvećim konkurentom ethereumom, trenutno cardano vrijedi samo 12% ethereumove vrijednosti. ADA se trenutno kreće oko svog ATH (all time high), a s obzirom da se bull marketu još ne nazire skori kraj, cardano sigurno ima prostora za značajniji rast. Najveća cjenovna kretanja obično se događaju u zadnjim tjednima bull marketa, kada entuzijazam prelazi u ekstremnost i cijene postaju precijenjene. Cardano je od početka godine narastao preko 700%.

Buduća očekivanja
Cardano je inovativan i jedinstven projekt koji ima za cilj pružiti novi oblik blockchain infrastrukture, kombinirajući prednosti mnogih tehnoloških i matematičkih koncepata. Ovaj blockchain projekt treće generacije ima potencijal postati jedna od vodećih platformi pametnih ugovora, ali pred njim je još velik dio razvoja. Broj novčanika koji u konstantnom je porastu i za očekivati je da će broj i dalje rasti. Jasno je da je cardano vrlo dobro promišljen projekt. Kvaliteta njegovih tehničkih dokumenata, generacija novih i zanimljivih koncepata za tehnološka rješenja, samo su dio potencijala koji cardano posjeduje. Glavni nedostatak cardana jest činjenica što je pred ovim projektom još dug put. Nedostatak pametnih ugovora i kompleksna ažuriranja ostavljaju ga iza drugih blockchaina i kriptovaluta u ovom trenutku. Međutim, ova slabost je poprilično privremena, a uskoro bi cardano mogao iznenaditi mnoge, ako uspješno implementira predviđene nadogradnje. U svakom slučaju, cardano je projekt sa snažnim razvojem, a svi koji se bave njegovim napretkom, a pogotovo Charles Hoskinson, čine sve što je u njihovoj moći kako bi cardano postao što uspješnijim.