fima.com

Početna stranica » Blog » Uvod u kriptovalute

Svebor Bakšaj

Uvod u kriptovalute

05. 2021.

Svebor Bakšaj

Asistent broker u kriptovalutama i digitalnoj imovini u brokerskoj kući FIMA Plus. Prati i izvještava o aktualnim novostima s tržišta kapitala Kriptovaluta.

Gotovo svatko od nas do sad se već susreo s pojmom kriptovaluta. Ipak, istraživanja pokazuju da tek jedan vrlo mali dio svjetskog stanovništva stvarno posjeduje neku od gotovo 9 tisuća kriptovaluta. Broj korisnika kriptovaluta u veljači 2021. premašio je 100 milijuna. Iako ovi podaci pokazuju rast interesa za kriptovalutama, kad ih usporedimo sa činjenicom da otprilike 70 % svjetske populacije koristi bankarske usluge, postaje nam jasnije kako priča o globalnom prihvaćanju kriptovaluta tek počinje, te koliko stvarno iznosi njihov još neiskorišteni potencijal. No vratimo se na početak.

Priča oko kriptovaluta počela je tek nedavne 2008. godine. Čovjek (ili grupa ljudi) poznat samo po pseudonimu Satoshi Nakamoto objavio je te godine članak u kojem je obrazložio mogućnosti postojanja i funkcioniranja digitalne valute. Valuta koju je osmislio je danas već legendarni Bitcoin koji je u veljači 2011. prvi put dosegnuo vrijednost od 1 američkog dolara. Deset godina kasnije ista ta valuta premašila je vrijednost od 61 tisuću dolara te dosegla ukupnu tržišnu kapitalizaciju od bilijun dolara.

Kriptovalute se temelje na blockchain tehnologiji. Blockchain je takozvana decentralizirana knjiga transakcija koja omogućava funkcioniranje kriptovaluta kroz sigurne transakcije bez posredovanja institucije kao što je središnja banka. Blockchain tehnologija svakim danom napreduje i postaje sve zastupljenija, a njezinim razvojem stvaraju se nove kriptovalute kao i potpuno nove namjene same tehnologije. Jedna od najzanimljivijih namjena blockchain tehnologije su pametni ugovori koje je popularizirala kriptovaluta Ether, odnosno platforma na kojoj je razvijena – Ethereum. Ether je trenutno druga valuta prema tržišnoj kapitalizaciji, a osim što je vrlo popularna među investitorima, omogućava i razvoj novih projekata, odnosno decentraliziranih aplikacija na Ethereum platformi.

Potaknuti uspjesima Bitcoina i Ethera, svaki dan nastaju novi kripto projekti. Dok se dvije najveće kriptovalute tretiraju kao zasebna kategorija, druge, manje, ali itekako ambiciozne, nazivaju se Altcoinovi. Altcoinova je mnogo, a neki od zastupljenijih su Ada, Polkadot, Litecoin, itd. Kriptovalutama se danas trguje na gotovo 40 tisuća burza, a najveće dnevne promete bilježe Binance, Coinbase Pro i Kraken.

Kriptovalute su doživjele slavnu eksploziju 2017. godine, međutim tek su 2020. godina i pandemija COVID – 19 navele stanovništvo svijeta da se aktivnije uključi u njihovo korištenje. Velik porast u obujmu online trgovanja, institucionalne investicije, kao i korištenje kriptovaluta kao svojevrsnih instrumenata osiguranja u slučaju rasta stopa inflacije, vrlo su važni faktori koje treba uzeti u obzir.

Važno je naglasiti kako je tržište kriptovaluta u usporedbi sa tržištima vrijednosnica i novca mnogo nestabilnije te se tek treba razviti, no to nikako ne znači da ne zaslužuje pažnju. Naprotiv, protekla godina je pokazala kako će se o kriptovalutama i blockchain tehnologiji u nadolazećim mjesecima i godinama još puno pričati, a na nama je da budno pratimo razvoj ove vrlo dinamične i intrigantne priče.