fima.com

Početna stranica » Blog » Medvjedi VS. bikovi (II. dio)

Tomislav Kamenečki

Medvjedi VS. bikovi (II. dio)

02. 2022.

Prošli smo tjedan pisali o razlici između medvjeđeg i bikovskog tržišta, a danas ćemo zagrepsti malo dublje u tu temu i objasniti zašto je planiranje jedna od važnijih financijskih strategija.

Tomislav Kamenečki

Kripto i FinTech analitičar FIMA Plusa Autor članka je dnevni aktivni sudionik na tržištima i kombinira fundamentalnu (u manjoj mjeri) i tehničku analizu.

Prošli smo tjedan pisali o razlici između medvjeđeg i bikovskog tržišta, a danas ćemo zagrepsti malo dublje u tu temu i objasniti zašto je planiranje jedna od važnijih financijskih strategija.

Planiranje dugoročnog uspjeha

Financijsko planiranje je idealna strategija koju je dobro imati za bikovsko i medvjeđe tržište. Jednostavna strategija koja se napravi uz podršku financijskog stručnjaka pomaže da se izbjegne jedna od najčešćih grešaka koju rade investitori: donošenje emotivnih odluka. Za vrijeme  bikovskih tržišta najveći neprijatelj je FOMO (engl. Fear of missing out) – strah od propuštenih prilika. Kupuje se kada je cijena već visoko i vjeruje da će cijena i dalje rasti te se riskira više nego treba. Nasuprot tome, kada je medvjeđe tržište, strah, tjeskoba i nervoza zbog potencijalnog gubitka čine svoje i donose se nagle odluke poput preranog izlaska iz tržišta. Niti se ne izađe iz medvjeđeg tržišta, a bikovi su preokrenuli smjer i tržište je opet otišlo gore.

Za dobre odluke izuzetno je važno razumjeti kako se kreću financijska tržišta i predvidjeti potencijalni smjer u kojem će se tržište nastaviti kretati. U stvarnosti, teško je predvidjeti točan trenutak kada će se medvjeđe tržište okrenuti u bikovsko. Kao investitori, ne možemo utjecati na smjer u kojem će se tržište kretati, ali možemo dugoročno biti vrlo uspješni, neovisno o tome je li tržište bikovsko ili medvjeđe. Zato nam je potreban jednostavan dugoročan investicijski plan i, prema mogućnostima, diverzificiran portfelj kojim ćemo upravljati za vrijeme bikovskog i medvjeđeg tržišta. 

Uloga genetike na financijskim tržištima

Miješanjem gena bikova i medvjeda uz pomoć “Genetičko-financijskog” inženjeringa i malo mašte dobili bismo životinju koja najbolje opisuje prirodu tržišta koje stalno skače gore-dolje (klokana). I kao što i bik i medo imaju svoje načine borbe tako i klokan može snažno udariti. I prednjim, a osobito stražnjim skočnim šapama. Vaš primarni zadatak na financijskim tržištima je naučiti kako napada i udara raznoliko životinjsko carstvo. Uhvate li vas nespremne, bili vi toreador, dreser medvjeda ili jahač klokana, ne piše vam se dobro kao ni stanju na vašem računu.

Kako odabrati “pravu” stranu

Dugoročni investitori biraju samo jednu stranu i nikada ju ne mijenjaju. Uvijek su bikovi!  Traderi ili trgovci imaju veće mogućnosti. Ujutro mogu biti medvjedi, popodne bikovi. Ili obratno!  Mogu mijenjati strane kada god žele. Kao da ste nogometaš, jedno poluvrijeme igrate za jednu momčad, a drugo poluvrijeme za drugu. I nitko im ne može zamjeriti. Iskusni traderi mogu biti bikovi za vrijeme medvjeđeg tržišta kao i medvjedi za vrijeme bikovskog rasta. To se zove Counter trade i nije bez razloga samo za iskusne. To je, uz loše upravljanje rizikom i novcima, jedan od najčešćih razloga zašto neiskusni traderi gube novac.   Kako raste investitorsko iskustvo, bolje se razumije i pozicija pasivnog promatrača. Sportskim rječnikom, postoji vrijeme kada treba stati na loptu, uzeti time-out i ponovo posložiti svoj portfelj. Nove mogućnosti će se opet pojaviti, bikovi će preuzeti kontrolu, a mi spremno čekamo! 

Zaključak

Investitori dobro znaju da se bikovi i medvjedi stalno bore i nadmudruju. Malo su jači bikovi, malo

Dugoročna investicijska strategija u kojoj se ne stavljaju sva jaja u istu košaru i gdje se dobro rasporedi imovina može se pokazati najučinkovitijom za upravljanje na bikovskom i medvjeđem tržištu. Odabirom dobrih alata i pouzdanog brokera pomoći će vam da plivate na burzi (i kriptoburzi) i budete uspješni desetljećima.

I kada vam, kao uspješnom investitoru, netko kaže da ste bik – samo se nasmijte u sebi i kažite: “Super da jesam, šteta što nisam veći!”