fima.com

Početna stranica » Blog » Uniswap – budući izazovi i očekivanja

Domagoj Mataić

Uniswap – budući izazovi i očekivanja

06. 2021.

Domagoj Mataić

Mlađi analitičar FIMA Plusa Autor nije licencirani financijski niti investicijski savjetnik, a svi stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju samo osobno razmišljanje autora.

Volumen i likvidnost
Prednosti decentraliziranih mjenjačnica već smo spomenuli, međutim likvidnost predstavlja najveći izazov. Dok centralizirane mjenjačnice posjeduju ogromne količine kapitala, likvidnost u decentraliziranim mjenjačnicama ovisi isključivo o pružateljima likvidnosti, a pružatelj likvidnosti može postati bilo tko. Što je veći volumen trgovanja, veća je likvidnost i obrnuto. Uniswap, kao najpopularnija i najkorištenija decentralizirana mjenjačnica, ima najveći volumen i likvidnost u odnosu na konkurenciju koja je sve veća. Zanimljiv je podatak da je Uniswap u rujnu 2020. prema volumenu trgovanja prestigao Coinbase, što ukazuje na jačinu i trend decentralizacije. Coinbase ima preko 1000 zaposlenika, postoji 9 godina i na toj se burzi trguje svim većim kriptovalutama, dok Uniswap ima desetak zaposlenika, postoji manje od 3 godine i na njemu se trguje samo erc-20 tokenima. Likvidnost i volumen trgovanja vrlo je lako provjeriti u svakom trenutku zbog transparentnih osobina blockchaina. Konkretne iznose i još mnoge relevantne podatke detaljno ćemo proći u sljedećem dijelu analize. Kada se bavimo likvidnošću, nameće se pitanje lojalnosti likvidnosti. Naime, pružatelji likvidnosti nisu obvezni zaključati svoje tokene na određeno vrijeme, već ih u bilo kojem trenutku mogu izvući iz liqudity poola i potencijalno ih prebaciti na neku drugu decentraliziranu mjenjačnicu. Sushiswap, trenutačno druga najkorištenija decentralizirana mjenjačnica izvela je tzv. „vampirski napad“ i doslovno klonirala kod pametnih ugovora Uniswapa, napravila identično korisničko sučelje i pokrenula svoju mjenjačnicu. Takav potez možda nije moralan, ali je moguć i legalan jer je u decentraliziranom svijetu kriptovaluta sav kod open source. Kako bi potaknuli i motivirali pružatelje likvidnosti da prebace svoju likvidnost, Sushiswap je odlučio nagraditi pružatelje likvidnosti svojom kriptovalutom i napravio to prije nego što je Uniswap pokrenuo svoj token. Bilo je za očekivati da će se pružatelji likvidnosti prebaciti na Sushiswap, što se i dogodilo, međutim Uniswap je brzo pokrenuo svoju kriptovalutu i ponovno privukao likvidnost. Kada usporedimo trenutačne količine likvidnosti Uniswapa i Sushiswapa, primjećujemo da je Uniswap u prednosti od 300 milijuna dolara, no vrlo je važno naglasiti činjenicu da Uniswap više ne nagrađuje pružatelje likvidnosti s tokenima, dok Sushiswap to radi u značajnom obujmu. Razlika između ove dvije mjenjačnice je u poticajima, no veliku važnost nosi i jačina zajednice, a to je segment u kojem Uniswap prednjači.

Konkurencija
Uniswap je po svim pokazateljima tržišni lider u sve konkurentnijem području decentraliziranih mjenjačnica koje koriste princip AMM-a. Dosad se pokazalo da je najčešći slučaj upotrebe pametnih ugovora koncept decentraliziranih mjenjačnica koje koriste liquidity poolove. Ethereumova tehnologija za sad je najkorištenija i ima najveći stupanj decentralizacije u usporedbi s takozvanim „Ethereum Killerima“ kao što su Cardano, Polkadot, Binance, Eos i Cosmos. Uniswap zasad čini 50% volumena u ukupnom trgovanju decentraliziranih mjenjačnica na Ethereumovom blockchainu. Ethereum se u zadnjih par mjeseci suočava s problemom skalabilnosti što znači da je mreža zagušena s prevelikim brojem transakcija u odnosu na trenutačne kapacitete. Naknade za trgovanje kreću se u rasponu od 20 do čak 100 dolara po transakciji. Alternativno rješenje ponudio je Binance, koji sa svojim PancakeSwap projektom pokušava preuzeti dio tržišta dok su naknade na Ethereumu visoke, no važno je napomenuti kako Binance Smart Chain iza sebe ima podršku svoje mjenjačnice i centralizirane elemente koji omogućavaju velik broj transakcija pri niskim troškovima.

Buduća očekivanja
Uniswap je postao najkorišteniji i najpopularniji DeFi protokol te je stekao ogromno povjerenje zajednice revolucionarnom distribucijom UNI tokena i prestigao Coinbase prema volumenu u rujnu 2020. Coinbase je nedavno debitirao na Nasdaq-u i u prvom velikom kripto IPO-u privukao pozornost investitora s Wall Street-a. S trenutačnom tržišnom kapitalizacijom od 62,5 milijardi dolara Coinbase vrijedi trostruko više od Uniswapa. Iako nisu izravni konkurenti, vrijedi obratiti pozornost na obje kripto mjenjačnice jer je svaka tržišni lider u svojem području. Konkurencija je svakim danom sve veća, no Uniswap je i dalje broj jedan DEX što se tiče volumena i korištenja. Uniswap je dosad imao dvije nadogradnje, a među DeFi zajednicom na društvenim mrežama kruži priča o trećoj, koja bi mogla oduševiti sve DeFi korisnike. Špekulira se da bi Uniswap V3 mogao integrirati neku od novih tehnologija poput ZK ili Optimistic rollups-a, koji predstavljaju rješenje problema zagušenosti na Ethereumu. Layer 2 tehnologija rollups-a itekako je priznata u Ethereum zajednici i procjenjuje se kako bi u prvoj polovici ove godine neki DeFi protokoli mogli integrirati ovaj tip rješenja. Ukratko, to znači da bi se transakcije i interakcije s pametnim ugovorima preselile s Etherumovog glavnog chaina na drugi nivo koji je jednako siguran kao i glavni, ali ima puno veće kapacitete. Kod Uniswapa također postoji određena doza iznenađenja. Postoji mogućnost da će u nadolazećoj nadogradnji biti napravljen neki tip airdrop-a ili će se kao kod Sushiswapa dio naknada preusmjeriti token holderima. Uloga UNI-a zasad je isključivo governance te mnogi investitori svakako i dalje gledaju UNI kao investiciju, a ne kao token kojim sudjeluju u odlučivanju.