fima.com

Početna stranica » Novost » Apple je zlatni rudnik

Milan Horvat

Apple je zlatni rudnik

05. 2021.

Milan Horvat

Iskusni poduzetnik, izvršni direktor i konzultant u industriji financijskih usluga, investicijskom bankarstvu i investicijskim fondovima. Posluje na tržištu kapitala posljednjih 30 godina, a najbolje rezultate ostvaruje u poslovnoj strategiji i planiranju, trgovanju instrumentima tržišta kapitala te upravljanju imovinom.

Kad ljudi pomisle na Apple, prvo pomisle na hardver. iPhone, iPad, MacBook i iMac – to su proizvodi koji su Apple učinili onim što je on danas – najvrednija tvrtka na svijetu s 1,64 bilijuna US dolara tržišne kapitalizacije.

U Apple-u su uvijek isticali prednosti besprijekornog zajedničkog funkcioniranja njihovog hardvera s vlastitim softverom i dugo se smatralo kako im je softver tek sredstvo za postizanje zajedničkog cilja, a ne moguća i samostalna poslovna prilika ili poslovni model vrijedan posebne pažnje. U proteklih nekoliko godina ta strategija se bitno mijenja jer softver i usluge preuzimaju sve veću i važniju ulogu u Apple-ovom poslovanju, a od drugog kvartala 2020. percepcija njihovog poslovnog modela je ozbiljno drugačija i to je sad već mnogima poprilično jasno.

Apple Services
Poslovanje Apple-ovih Usluga postalo je samostalna sila posljednjih godina. Kao što info-grafika lijepo ilustrira, prihodi od usluga povećali su im se skoro četverostruko od 2013. godine, s 13,5 milijardi $ u njihovoj poslovnoj godini koja završava u ožujku 2013. na više od 50 milijardi $ u dvanaest mjeseci koji su završili u ožujku 2020. godine.

App Store je samo jedan stup Apple-ova sve većeg uslužnog poslovanja, a uz Apple Music, Apple Pay, iCloud te najnovije Apple TV + i Apple Arcade pridonose neviđenom uspjehu tog segmenta njihovog poslovnog modela povezanoga s jedinstvenim sustavom podrške kako za hardver tako i za softver – AppleCare. Iako je 50 milijardi US dolara godišnjeg prihoda san mnogih velikih korporacija, ta brojka se još uvijek može smatrati prilično malom za kompaniju veličine Apple-a. S ukupnom prodajom u iznosu od 218 milijardi $ u proteklih dvanaest mjeseci do ožujka 2020., hardver i dalje čini više od 80% ukupnog prihoda tvrtke.

Značaj App Store usluge
Programeri aplikacija prihodovali su 155 milijardi dolara na App Store-u od njegovog osnutka 2008. godine, a čak 25% tog ukupnog iznosa u proteklih godinu dana.App Store je postao “obećana zemlja” za programere i developere iz cijelog svijeta, gdje su oni na tim aplikacijama u 2019. godini prema nekim procjenama fakturirali 519 milijardi $ u prodaji svojih usluga i proizvoda, što dovoljno govori o ekonomskom utjecaju tog ekosustava na globalno gospodarstvo. Apple tvrdi da je industrija aplikacija stvorila više od 1,5 milijuna radnih mjesta u USA i Europi od 2008. To bi se moglo okarakterizirati kao “zlatna groznica” 21. stoljeća.

Nekoliko je antimonopolnih istraga potvrdilo kako je stopa provizije koju Apple naplaćuje u App Store-u slična kao i u ostalim online trgovinama aplikacija drugih kompanija koje prodaju istovrsne usluge na tržištima digitalnog sadržaja. Apple naplaćuje 30% provizije za: prodaju aplikacija, kupnju u aplikacijama digitalnog sadržaja i pretplate putem iOS aplikacija (koje se smanjuju na 15% nakon prve godine).

U prvih šest mjeseci ove godine App Store je prodao aplikacija u vrijednosti 32,8 milijardi $ i Apple-ova provizija u tome iznosi otprilike 10 milijardi dolara prihoda, što ni za Apple nije mali iznos.

Ono što posebno treba istaknuti da su prihodi App Store-a po tom osnovu čak za 1/3 veći u prvoj polovici 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019., a isti rast ima i Google Play. Zajedno su po toj usluzi u prvih 6 mjeseci ove godine prihodovali preko 50 milijardi dolara i potvrdili koliko je potencijal rasta ove industrije ogroman s nadolazećom digitalizacijom globalne ekonomije, dodatno ubrzanom korona krizom.

SWOT analiza
Sve ključne karakteristike važne za poslovanje Apple Inc. su tu, bilo u pozitivnom ili u negativnom kontekstu. Neka svatko sam donosi svoje zaključke.

Umjesto zaključka
Ja ću tek postaviti pitanje na koje si svatko koga zanima dionica ove kompanije treba sam odgovoriti: “Koliko mislite da će vrijediti dionica Apple-a kada u doglednoj budućnosti omjer između proizvoda i usluga umjesto današnjih 80:20 posto u korist hardvera bude suprotan današnjem, tj. 80:20 posto u korist softvera?”