fima.com

Početna stranica » Novost » Gaming – od igre do biznisa

FIMA

Gaming – od igre do biznisa

03. 2022.

BESPLATNI 18. FIMA webinar pod nazivom „Gaming - od igre do biznisa“. Webinar će se održati u četvrtak, 7. travnja, u 14h.

FIMA

Na mjesečnoj razini za vas pripremamo besplatne webinare s aktualnom tematikom.

Jedna od najmoćnijih i najbrže rastućih industrija u svijetu, čak i u vremenima kad brojni drugi sektori prolaze kroz krizna razdoblja i velike gubitke je gaming. Jasno je da je gaming jedna od industrija koja je imala veliku korist od pandemije.
 
Ova industrija zabave, gospodarska je grana koja se bavi razvojem, unovčavanjem i  promidžbom videoigara.
Gaming sektor zarađuje više od glazbene i filmske industrije zajedno. U brojkama, globalno tržište videoigara trenutno vrijedi 180 milijardi dolara, dok globalna filmska industrija vrijedi 100 milijardi dolara te glazbena 23 milijarde dolara. Svi sjevernoamerički sportovi zajedno donose 73 milijarde dolara u smislu godišnjih prihoda.
Predviđa se da bi vrijednost gaminga do 2023. trebala iznositi 200 milijardi dolara.

Na temelju rasta gaming industrije može se zaključiti da se time otvaraju vrata brojnim novim proizvodima.
 
Gaming industrija i pametni uređaji
 
Pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga bez obzira na godine, pa je svaki korisnik mobilnog uređaja danas potencijalno gamer. Statistike pokazuju da 2,7 milijardi ljudi na svijetu povremeno ili redovito igra videoigre, što znači da od ukupne svjetske populacije od 7,8 milijardi, gotovo jedna trećina otpada na igrače videoigara.
 
Vrijednost gaming industrije po sektorima
 
Na području gaminga najzastupljenije su mobilne igre s 32 posto koje su u laganom vodstvu ispred igara na konzolama s 31 posto. Slijede ih PC igre s 23 posto, a najmanje su zastupljenije igre na društvenim mrežama, samo 4 posto.
 
Rast gaming industrije u Hrvatskoj
 
Hrvatska ide u korak sa svjetskim trendovima. Prema europskom i svjetskom prosjeku godišnji rast u industriji računalnih igara je oko 10 posto, a u Hrvatskoj čak 50 posto, i to bez jasne institucionalne potpore takvoj vrsti sektora.
 
Odakle dolazi taj rast, saznajte na besplatnom webinaru.
 
Zašto se to događa
 
Tehnologija nastavlja transformirati način na koji komuniciramo, kako stvaramo i konzumiramo informacije, kako prenosimo vrijednosti, te kako formiramo online zajednice.
Vidi se to u novom konceptu druženja zajedničkog digitalnog prostora – metaverzumu. Tamo se odlazi kako bi se družili sa svojim prijateljima, slušali glazbu ili igrali videoigre. Sljedeća je to iteracija digitalnih zajednica od AOL chat soba, zatim Myspacea, Facebooka i konačno metaverzuma.
 
O svemu tome i mnogo više možete saznati na BESPLATNOM 18. FIMA webinaru pod nazivom „Gaming – od igre do biznisa“. Webinar će se održati u četvrtak, 7. travnja, u 14h. Rezervirajte svoje mjesto klikom na poveznicu.