fima.com

Početna stranica » Novost » Izvršni direktor Nvidije Jensen Huang najavio je nove AI čipove.

FIMA

Izvršni direktor Nvidije Jensen Huang najavio je nove AI čipove.

03. 2024.

Jensen Huang

FIMA

FIMA je brend koji već 31 godinu djeluje na tržištu kapitala, a ovdje vam donosimo najvažnije novosti sa tržišta kapitala.

Dionice Nvidije ponovno u porastu nakon što je tvrtka predstavila najnovije AI čipove.

Iz Nvidije je u ponedjeljak (18. 03. 2024.) najavljena nova generacija AI čipova i softvera za pokretanje modela s umjetnom inteligencijom. Najava, objavljena tijekom Nvidijine konferencije programera u San Joseu, dolazi u trenutku kada proizvođač čipova nastoji učvrstiti svoju poziciju glavnog dobavljača za AI tvrtke.

Cijena Nvidijinih dionica se upeterostručila, a ukupna prodaja više nego utrostručila otkako je OpenAI-jev ChatGPT pokrenuo procvat umjetne inteligencije krajem 2022. godine. Nvidijini napredni GPU-ovi ključni su za obuku i implementaciju velikih modela umjetne inteligencije (LLM). Tvrtke poput Microsofta i Mete potrošili su milijarde dolara kupujući čipove.

Nova generacija AI grafičkih procesora nazvana je Blackwell. Prvi Blackwellov čip zove se GB200 i bit će isporučen kasnije ove godine. Nvidia mami svoje kupce snažnijim čipovima kako bi potaknula nove narudžbe. Tvrtke i proizvođači softvera se još uvijek se bore da se dočepaju trenutne generacije “Hopper” H100 i sličnih čipova.

GB200 Blackwell superchip

Svake dvije godine Nvidia ažurira svoju GPU arhitekturu, otključavajući veliki skok u performansama. Mnogi AI modeli objavljeni tijekom prošle godine bili su obučeni na tvrtkinoj Hopper arhitekturi — koju koriste čipovi kao što je H100 (najavljen 2022. godine).

Iz Nvidije poručuju da procesori temeljeni na Blackwellu, poput GB200, nude veliku nadogradnju performansi za AI tvrtke, 20 petaflopsa u AI performansama naspram 4 petaflopa za H100. Dodatna procesorska snaga omogućit će tvrtkama koje se bave sa umjetnom inteligencijom treniranje većih i složenijih modela. Čip uključuje ono što Nvidia naziva ‘transformatorski motor’ posebno izgrađen za pokretanje AI-ja temeljenog na transformatorima, jedne od temeljnih tehnologija na kojima se temelji ChatGPT.

Blackwell GPU je velik i kombinira dva zasebno proizvedena kalupa u jedan čip koji proizvodi TSMC. Također će biti dostupan kao cijeli poslužitelj pod nazivom GB200 NVLink 2, kombinirajući 72 Blackwell GPU-a i druge Nvidijine dijelove dizajnirane za treniranje AI modela.

Amazon, Google, Microsoft i Oracle će ‘prodavati pristup’ GB200 putem usluga u oblaku. GB200 uparuje dva B200 Blackwell GPU-a s jednim Grace CPU-om temeljenim na Armu. Iz Nvidije također otkrivaju da će Amazon Web Services izgraditi klaster poslužitelja s 20.000 GB200 čipova.

Skraćenu verziju konferencijE možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=bMIRhOXAjYk