fima.com

Početna stranica » Novost » Obnovljiva energija – nužnost i sloboda

FIMA

Obnovljiva energija – nužnost i sloboda

02. 2022.

17. FIMA webinar: Obnovljiva energija – nužnost i sloboda

FIMA

Na mjesečnoj razini za vas pripremamo besplatne webinare s aktualnom tematikom.

Aktualna situacija s cijenama nafte i plina svakog je potaknula na razmišljanje o tome kako kontrolirati taj segment svog budžeta. Energetski sektor je već duže vrijeme u istom procesu decentralizacije kao što su svojevremeno bile telekomunikacije.

Također, budućnost obnovljivih izvora energije obećavajuća je i zbog njihove sve važnije uloge u nastojanjima Europe da smanji ovisnost o fosilnim gorivima. Taj obećavajući razvoj događaja može pripremiti poduzeća za ulazak u nove globalne energetske sektore u kojima se očekuje značajan rast.

Najznačajniji obnovljivi izvori energije su: solarna (sunčeva) energija, energija vjetra, energija dobivena iz biomase i biogoriva, geotermalna energija i energija vodenih tokova.

Obnovljiva energija: ključ budućnosti slobode

Ovi izvori energije imaju vrlo važnu ulogu u smanjenju emisije ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu.

Danas oni proizvode samo mali dio ukupne svjetske energije. Taj udio u budućnosti bi trebalo znatno uvećati jer neobnovljivih izvora energije ima sve manje i njihove rezerve su na izmaku, a također njihov štetni utjecaj sve je izraženiji. Sve to ide u prilog činjenici da se obnovljivi izvori mogu i moraju početi bolje iskorištavati. Naime, povećana potrošnja energije iz obnovljivih izvora pokazala se pozitivnom u brojnim područjima.

Oni se ne mogu opipati samo u sferi okoliša, već su i u socijalno-ekonomskoj sferi smanjenjem naše ovisnosti o fosilnim gorivima. Zašto bismo se trebali okrenuti obnovljivoj energiji? Ovo su samo neki od razloga:

– Neiscrpni su.

– Oni su čisti i veliki su saveznici u borbi protiv klimatskih promjena i degradacije okoliša.

– Smanjuju ovisnost energija i biti će sve jeftiniji u odnosu na tradicionalne izvore.

– Sve su konkurentniji.

Unatoč tim pozitivnim promjenama i dalje nam predstoji mnogo rada za ostvarenje prelaska na čistu energiju.

Koje su prednosti i nedostaci najznačajnijih pojedinih obnovljivih izvora energije, saznajte na našem 17. BESPLATNOM FIMA webinaru koji će se održati 3. ožujka 2022. u 14h. Rezervirajte svoje mjesto prijavom putem ove poveznice. A u videu pogledajte što o toj temi ukratko imaju za reći naši panelisti.