fima.com

Početna stranica » Novost » Tesla – Party breaker autoindustrije!

Milan Horvat

Tesla – Party breaker autoindustrije!

05. 2021.

Milan Horvat

Iskusni poduzetnik, izvršni direktor i konzultant u industriji financijskih usluga, investicijskom bankarstvu i investicijskim fondovima. Posluje na tržištu kapitala posljednjih 30 godina, a najbolje rezultate ostvaruje u poslovnoj strategiji i planiranju, trgovanju instrumentima tržišta kapitala te upravljanju imovinom.

Što se dogodilo s dionicom Tesla, koja je početkom lipnja 2019. vrijedila 177 $, da bi nakon 7 mjeseci početkom veljače 2020. vrijedila skoro 970 $? To je 6,5 puta ili 550% veća vrijednost!
Davno je Elon Musk shvatio i to vrlo ozbiljno, upozorenja zabrinutih za okoliš i u skladu s time izgradio svoj auto business u kojem automobil kao proizvod nije više središte svega već je dio šireg i većeg ekosustava. Uz to su on i Tesla u skladu s tehnološkim promjenama razvili poslovni model, koji za razliku od drugih proizvođača automobila integrira tri različita business-a, auto proizvodnju, dobavljača hardvera i tehnološku tvrtku, u jednu cjelinu naziva Tesla. I dok su mnogi drugi u autoindustriji tek raspravljali o budućnosti, Musk je s Teslom krenuo raditi promjene i radi ih potpuno njima posvećen, svim srcem. Tu treba spomenuti i dizajn Tesle jer kao svi istinski reformatori i on je novi koncept elektro automobila vezao uz novi dizajn, a ostalima koji su lansirali električne automobile, većina modela i dalje izgleda poput tradicionalnih automobila, samo s elektromotorima umjesto motora s unutarnjim sagorijevanjem.

Današnji uspjeh Tesle nije tek u tome da Wall Street vjeruje kako Elon Musk i Tesla sve rade baš kako treba, ne, već Wall Street zna i prepoznaje nešto što znaju svi pametni trgovci – naime Tesla je jedini proizvođač automobila koji sve radi drugačije od ostalih. Tesla je također bitno različit od ostalih u auto industriji po još jednoj bitnoj osobini, a to je ono što zapravo i odvaja uspješne tvrtke od onih što žive po inerciji – sposobnost shvaćanja što je ljudima zaista važno i da im onda ispune očekivanja i isporuče vrhunski proizvod. Svi ostali, bez obzira bio to BMW, Nissan, Renault, Ford, Mercedes ili Hyundai su u osnovi, slični jedan drugima.

Sada malo o brojkama
Musk gradi “gigafactory” od potrebnih 100 da se promijeni cijeli svjetski vozni park s vozila s unutarnjim sagorijevanjem na električna vozila. Dok se ostali proizvođači automobila ozbiljno uključe, Tesla će ih imati već najmanje 10, a možda i više. Toliki udio u svjetskoj proizvodnji automobila nikada u povijesti nitko nije imao. Važno je napomenuti da su mu troškovi proizvodnje u tvornici u Šangaju preko 60% niži nego u dvije američke tvornice, a izgrađena je za manje od godinu dana. Četvrtu tvornicu gradi u okolici Berlina na poziv njemačke vlade.

Ukupni prihod Tesle za 2019. godinu bio je 24,6 milijardi dolara, a neki analitičari smatraju da će Tesla do kraja ovog desetljeća postići bilijardu dolara prihoda i još dalje rasti. Tesla je u 2019. godini isporučio 367.500 automobila što je 50% više nego godinu dana prije i zabilježio cjelogodišnji neto gubitak od 775 milijuna dolara. U posljednjem kvartalu 2019. iskazao je kvartalnu dobit tek drugi puta u svojoj povijesti.

Tesla Inc. je potpisao ugovor o opskrbi baterijama s najvećim kineskim proizvođačem baterija, Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL). Sporazum nema ograničenja za Teslinu količinu kupnje, a volumen kupnje baterije će se odrediti između srpnja 2020. i lipnja 2022., u skladu s potrebama. Uz već prije dogovorene suradnje s Panasonic-om i LG Chem-om to mu omogućava nesmetano povećanje proizvodnje.

Javan je podatak da Njemačka zabranjuje proizvodnju benzinskih i dizel automobila do 2030, a Velika Britanija ide još dalje i od 2035. godine na području cijele države neće biti dopuštena prodaja automobila s benzinskim i dizelskim motorima, a to uključuje i hibride. Isti put slijede Nizozemska i mnoge druge države čiji gradovi već danas dizel motorima ne dozvoljavaju ulazak u njihova središta. Trend je nezaustavljiv.

Elon Musk nema plaću niti “golden parachute,” što govori o njegovoj samouvjerenosti u uspjeh. On ima menadžerski ugovor s planom nagrađivanja za uspješnost poslovanja Tesle od 12 tranši gdje za svako povećanje Tesline tržišne kapitalizacije od 50 milijardi dolara on dobiva 1,69 milijuna dionica. Ako dostigne sve pragove i tržišnu kapitalizaciju od 650 milijardi dolara, posjedovati će oko 30% kompanije u kojoj bi njegov udio vrijedio 195 milijardi dolara. Time bi postao najbogatiji čovjek na planeti. Prvog praga od 100 milijardi se dokopao brže nego je to itko očekivao, a sada je već nadomak i drugog jer je trenutna tržišna kapitalizacija Tesle oko 140 milijardi dolara.

Zaključak
Naravno da je strelovit uspon vrijednosti dionice Tesle imao je i jaku psihološku dimenziju. Mnogi su si osvijestili trendove u automobilskoj industriji i brojke koje sam naveo u tekstu, a investitori kada to shvate na žele ostati izvan igre pa se ukrcavaju i više i brže nego je to racionalno.
Danas se mnogi klade na uspjeh Tesle i Elona Muska jer postaju svjesni kako to više nije samo njegova priča i priča ekologa u zaštiti okoliša već stvarnost, koja u požarima Australije i Kalifornije, olujama u Europi i ubrzanom otapanju snijega ne samo na polovima nego i ostalim hladnim i planinskim dijelovima cijele kugle zemaljske, postaje naša svakodnevnica.
“Ljudi ne znaju što žele dok im to ne pokažete” legendarna je izjava Steve Jobs-a nakon uspjeha iPhonea. Danas isto radi Elon Musk s Teslom – pokazuje ljudima što bi oni trebali i objašnjava im zašto je to bitno, a nakon objašnjenja isporučuje vrhunska rješenja.