fima.com

Početna stranica » Novost » Završen četvrti bitcoin halving!

FIMA

Završen četvrti bitcoin halving!

04. 2024.

bitcoin halving

FIMA

FIMA je brend koji već 31 godinu djeluje na tržištu kapitala, a ovdje vam donosimo najvažnije novosti sa tržišta kapitala.

Stigao je Bitcoin halving! U subotu nešto iza 2 sata, Bitcoin mreža uspješno je prošla svoje 4. programirano smanjenje novoizdanih BTC-a. Nakon što je stvoren 840.000-ti Bitcoin blok, ‘rudari’ sada zarađuju 3,125 BTC po ‘izrudarenom’ bloku, uz naknade za mrežne transakcije.

bitcoin halving

Watcher.guru bitcoin halving screenshot

Predstavljajući četvrti događaj prepolovljenja u povijesti Bitcoina, ovaj je trenutak uvelike iščekivala kripto zajednica posljednjih tjedana.

Softver Bitcoina svodi se na njegov cilj digitalne oskudice. Izumitelj bitcoina pod pseudonimom, Satoshi Nakamoto, postavio je čvrstu gornju granicu od 21 milijun Bitcoina ukupne ponude kada je 2009. godine pokrenuta prva kriptovaluta na svijetu.

Broj Bitcoina u optjecaju trenutno iznosi nešto više od 19,6 milijuna – što predstavlja veliku većinu Bitcoina koji će ikada biti stvoreni. Očekuje se da će se prepolavljanja događati otprilike svake četiri godine dok se posljednje ne dogodi negdje sredinom 22. stoljeća.

Računala diljem svijeta s Bitcoin softverom pomažu u održavanju sigurnosti mreže. U utrci u rješavanju ‘matematičkih zagonetki’. Kao rezultat prepolavljanja, trošak proizvodnje Bitcoina za rudare se efektivno udvostručuje. Iako ovaj događaj izravno ne povećava količinu energije koju Bitcoinova mreža troši, on stvara ‘probleme rudarima’.

Stalna konkurencija između rudara koji rješavaju složene probleme osigurava da nijedna lažna transakcija ne uđe u Bitcoinov blockchain. Nakon 15 godina postojanja Bitcoina, čini se da proces teče kako je i zamišljeno.